Мастерклас "Магията на ЦЕРН"

05.06.2018 19:34

Един по-различен урок

В навечерието на патронния празник на ПГ „Христо Ботев“ – 2 юни, и на годишнината от официалното приемане на България като страна-член на ЦЕРН – 11 юни, бе проведен първият училищен мастерклас „Магията на ЦЕРН“. Участие взеха ученици от 10 б и 10 в клас  под ръководството на тяхната учителка по физика и астрономия г-жа Силвия Боянова.

Гости на събитието бяха г-жа Геновева Ризова и учители от училището.

Програмата на урока бе следната:

Първа част – 5 презентации, изготвени с различен софтуер

1. Презентация на тема „Чудните полета и малките частици“, създадена с Powtoon.com и представена от Ивета Томева и Валери Хаздай от 10 в клас

2. Презентация на тема „Ускорители на частици“, представена от Калина Гергинова и Надежда Георгиева от 10 в клас чрез сайта „Физика в училище“

3. Презентация на тема „ЦЕРН и LHC“, създадена с Prezi.com и представена от Йоана Георгиева и Валерия Попева от 10 б клас;

4. Презентация на тема „CMS и Хигс бозонът“, създадена с Ludus.one и представена от Елена Милинова от 10 в клас

5. Презентация на тема „Технологии и иновации от ЦЕРН в медицината“, създадена с MS Sway и представена от Класимира Кастелова и Ивана Генина от 10 б клас.

Втора част – викторина „Магията на ЦЕРН“

Викторината бе създадена чрез https://equizshow.com, В нея бяха включени 4 групи (CERN, LHC, CMS, Higs boson) с по 5 въпроса, като всеки от въпросите бе оценяван с по 100, 200, 300, 400 или 500 точки.

Учениците от двете паралелки, които изгледаха с голям интерес изявите на своите съученици, показаха отлични знания, като отговориха правилно на почти всички въпроси.

В края на урока всички участници бяха наградени с грамоти.

Идеята за провеждане на този час бе да се разширят и обобщят знанията за електричното и магнитното поле, за ускорителите на частици, както и да се запознаят учениците с ЦЕРН, ускорителите и детекторите там, и по-специално със CMS, технологиите и иновациите в медицината и др. Елена Милинова, която взе участие в първия международен мастерклас за ученици в СУ "Св. Кл. Охридски", разказа и показа как учените регистрират Хигс бозона. Освен това фактът, че презентациите бяха изготвени чрез различен софтуер или онлайн, показа, че има и други възможности за това. Учениците се отнесоха много сериозна към тяхната подготовка, Публиката също участва много активно и се получи наистина един по-различен час, който хареса на всички.

Благодаря на всички за тяхното участие! Бяхте страхотни!

Материалите от урока са публикувани в сайта „Физика в училище“ – тук.